Annons:

Pilotprotester mot konstgjord våtmark nära Umeå flygplats

Svensk Pilotförening protesterar mot Banverkets planer på att göra en konstgjord våtmark nära Umeå flygplats. Våtmarken är ett krav för att Banverket ska få bygga Botniabanan genom Umeälvens deltaområde men innebär enligt piloterna en säkerhetsrisk.

Banverket måste vidta kompensationsåtgärder för att få bygga Botniabanan genom Umeälvens deltaområde. Därför överväger de att göra konstgjord våtmark nära Umeå flygplats men nu protesterar piloterna på flygplatsen.
”Ett mycket farligt experiment och en direkt provokation mot det flygsäkerhetsarbete vi försöker bedriva,” kommenterar Svensk Pilotförenings Flygsäkerhetskommitté och fortsätter: ”Enligt samlad internationell erfarenhet leder utbyggnad av vattenområden runt flygplatser nästan utan undantag till ökade risker på ett sätt som inte är möjligt att kontrollera.”
Eftersom Miljööverdomstolen är tveksam till den tilltänkta markens lämplighet har Banverket föreslagit alternativa platser. Marken nära flygplatsen är dock Banverkets första val, skriver Västerbottens-Kuriren.

Kommentarer är stängda.