Annons:

Sparpaket för Finnair efter förlust

Finnairs första kvartal innebar en förlust på fyra miljoner kronor och flygbolaget lanserar nu ett sparprogram. Nästa år ska 670 anställa avskedas och 80 miljoner kronor ska sparas varje år.

Finnair redovisar ett nettoresultat på fyra miljoner kronor i förlust för årets första kvartal och ska nu avskeda 670 anställda då man ska spara 80 miljoner kronor per år. Det är ännu osäkert om svensk personal kommer att avskedas och flygbolaget planerar samtidigt att anställa fler inom andra sektorer under de närmaste åren.
Under samma period i fjol gjorde flygbolaget en vinst på 11,5 miljoner kronor och analytikerna hade förutspått en vinst på 4,9 miljoner kronor i år. Trots att omsättningen ökades med 8,3 procent till 480 miljoner euro blev resultatet betydligt sämre.
Passagerarantalet steg med 4,2 procent och kabinfaktorn med 1,3 procentenheter till 74,6 procent. Biljettpriserna ökade samtidigt med 3,6 procent.
Bränslekostnaderna har stigit med 50 procent till 30 miljoner euro och för helåret beräknar flygbolaget att bränsleomkostnaderna ska öka med 120 miljoner euro. Kostnader för en förnyelse av flygplansflottan försämrar också resultatet.
Till skillnad från SAS överväger inte Finnair att höja biljettpriserna för att kompensera för de ökade omkostnaderna.
– Konkurrensläget är så hårt att vi inte kan sätta ut det på kunderna, säger Christer Haglund, informationsdirektör Finnair.
Finnairs dotterbolag Fly Nordic flög en tredjedel fler passagerare, men går med fortsatt förlust, enligt DI.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024