Annons:

TUI ska spara två miljarder kronor

Fritidsresors ägare TUI ska spara två miljarder kronor inom ett par år. Verksamheten i Sverige går dock bra och ska inte tvingas spara. Peter Rothwell som är ansvarig för den nordeuropeiska verksamheten går samtidigt över till den tyska koncernledningen. Han ska effektivisera och förnya verksamheterna i Tyskland och Frankrike.

Fritidsresors tyska moderbolag, TUI, måste spara cirka två miljarder kronor. TUI redovisade i veckan en rörelseförlust för årets första kvartal på närmare 1,6 miljarder kronor, vilket är en försämring på 19 procent jämfört med i fjol. Bokningsläget är dessutom dåligt inför sommaren, delvis antagligen på grund av att tyskarna inte tänker resa ifrån fotbolls-VM.
Tillväxten är dock god i Norden, främst i Sverige.
– Den nordiska verksamheten står för fem procent av TUI:s turistverksamhet, men 15 procent av resultatet, säger Fritidsresors chef Johan Lundgren.

Till och med år 2008 ska man nu ha sparat två miljarder kronor. Framför allt planerar bolaget att spara i Tyskland och några planer på att spara i Sverige finns inte, enligt DI. Lågprisflygbolagen HLX och Thomsonfly ska tillsammans spara 1,1 miljarder kronor och Hapagfly ska spara 280 miljoner kronor. Utöver det hoppas bolaget att dess hotell- och rederiinvesteringar ska ge större intäkter.
Samtidigt lyfts Peter Rothwell, ansvarig för den nordeuropeiska verksamheten, upp till den tyska koncernledningen. Han har utmärkt sig för att genomdriva stora förändringar i framför allt inom Thomsons i Storbritannien. Nu förväntas att hans kunskaper ska användas för att effektivisera och förnya verksamheterna i Tyskland och Frankrike.

Kommentarer är stängda.