Annons:

Finnair nyanställer och sänker löner

Finnair ska nyanställa 300 flygvärdinnor och stewarder i höst. Samtidigt erbjuds 200 visstidsanställda fast anställning. Men, beskeden möts inte av jubel utan av krismöten hos facket. Finnair vill sänka lönerna med 30 procent och om facket bråkar anställer flygbolaget personal via sitt estniska dotterbolag Aero i stället.

– Vi är cirka 180 flygvärdinnor på tidsbestämda kontrakt som nu står inför ett alternativ där bolaget erbjuder oss fortsatt jobb ifall vi går med på att jobba under sämre villkor än de fast anställda på Finnair. Grovt sagt så gäller det utflaggning, för på papper vill man anställa oss på dotterbolaget Aero medan vi ändå skulle bära Finnairs uniform och jobba på som förr fast med mindre lön, säger en flygvärdinna vid Finnair, enligt finska Hufvudstadsbladet.
– Finnair har av ekonomiska skäl kallat till samarbetsförhandlingar. Bränslepriset har stigit, men på grund av konkurrenssituationen kan man inte överföra de ökade kostnaderna på biljettpriset. Därför måste man nu sänka kostnaderna på annat sätt, säger Mauri Koskenniemi, ordförande för kabinpersonalens fackförbund SLSY.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024