Annons:

Klausul skyddar SAS mot uppköp

SAS är skyddat mot utländskt uppköp genom en ovanlig klausul I bolagsordningen. Styrelsen har rätt att konfiskera utländska ägares aktier utan betalning. Klausulen strider mot EU-rätten.- Ett domstolsutslag i EU-domstolen olagligförklarade den här typen av klausuler. Därför håller EU-kommissionen på att omförhandla avtalen mellan EU och ett stort antal stater. Men det har varit otroligt svårt och tar lång tid, säger Hans Ollongren, informationsdirektör för SAS.

SAS kan också låta trycka upp nya förlagsaktier som ger rösträtt men inte rätt till utdelning. Orsaken till arrangemanget är krav för att få flyga till länder utanför EU.
– För att vi ska få flyga till exempel till Kina eller USA måste bolaget vara majoritetsägt av skandinaviska intressen, säger Hans Ollongren, informationsdirektör i SAS.
SAS är inte ensamt om klausulen. De flesta andra europeiska flygbolag har liknande klausuler trots att de strider mot EU-rätten.
– Jag kan hålla med om att det är totalt otidsenligt. Vår hållning är att den här typen av klausuler borde avskaffas. Det förhindrar strukturaffärer som är industriellt riktiga, säger Ollongren.
Men det kan ta så lång tid som fem till tio år innan EU lyckats lösa upp alla knutar, enligt DN.

Kommentarer är stängda.