Annons:

Nya Brommaförhandlingaravgör Malmö Aviations framtid

Luftfartsverket LFV har sedan några veckor inlett förhandlingar med Stockholms stad om Bromma flygplats framtid efter 2011, då det nuvarande avtalet går ut. Det finns förhoppningar att ett nytt avtal skulle kunna bli klart under året, vilket skulle säkra Malmö Aviations verksamhet på Bromma.LFV vill få ett långsiktigt avtal på 30 år.

– Vi vill flyga på Bromma, men vi behöver ett långt avtal som gör att vi kan göra investeringar och avskrivningar på dessa investeringar. Och att vi får besked i god tid så flygbolag som Malmö Aviation och Sverigeflyg kan planera sin framtid, säger informationsdirektör Lars Röhne till Travel News.
Enligt Flygtorget har Stockholms stad gett ett motbud och ett förhandlingsresultat kan väntas redan veckan efter midsommar. Det kan sedan behandlas av kommunfullmäktige i höst
Medan socialdemokraterna i Stockholm är motståndare till Bromma flygplats är den borgerliga alliansen med moderaterna i spetsen mer positiv- vilket förklarar tidpunkten för LFV:s offensiv i frågan.
För Malmö Aviation är Bromma en grundbult i verksamheten. Närheten till city och flygplatsens ”litenhet” är avgörande konkurrensfördelar gentemot SAS. De av miljöskäl begränsade start- och landningstiderna håller dock tillbaka flygbolagets expansion.
– Det är alldeles för tidigt att säga något om vad ett nytt avtal innebär för möjligheter. Det viktigaste är att förhandlingarna går i lås, säger nytillträdde vd:n Bengt Roswall.
Svårigheten för Malmö Aviation är att en ny inrikesdestination från Bromma kräver minst fyra dubbelturer per dag för att passa deras affärsresekoncept och till detta räcker inte slottiderna när Göteborgs- och Malmölinjerna går för högtryck. Under en vecka i maj låg genomsnittsbeläggningen på Malmölinjen över 90 procent och peakavgångarna fullbokade.
– Därför väljer vi i stället att stärka upp våra befintliga linjer med ett nytt plan i höst. Det blir två nya dubbelturer till Malmö och en till Göteborg, säger Roswall.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024