Annons:

Scandic backar om provisioner

Scandic backar om beslutet att ta bort hotellprovisioner i Norden efter protester från resebyråerna.

– Trots att vi slutit avtal med ett flertal resebyråer känner vi att vi inte har nått dit vi har hoppats Den nya modellen har mötts av en viss osäkerhet bland resebyråerna om hur den ska kunna leda till ökade volymer, säger Thomas Engelhart, kommersiell direktör på Scandic.
Som Travel News rapporterat i sitt decembernummer var Scandics plan att de sista resebyråprovisionerna för privatresenärer och mindre företag som bokar via resebyrå skulle bort från juni 2008. Dessa utgör cirka 15 procent av Scandics resebyråbokningar. När det gäller företagsavtal, som står för majoriteten av bokningarna, är provisionerna borttagna sedan länge och där lägger resebyråerna i stället på en serviceavgift mot kunden.
Men protester och oro bland resebyråer i Sverige och Norge har lett till att Scandic ändrar sitt beslut och behåller provisionerna. Exempelvis resebyråkedjan Resia har hotat med att medvetet säljstyra bort bokningar från Scandic till hotellkedjor som ger provisioner.
Den nya affärsmodellen skulle enligt Scandic ha lett till både större volymer och större lönsamhet för både hotellkedjan och resebyråledet. En tredjedel av provisionerna skulle investeras i lägre prisökningar än annars, resebyråerna skulle erbjudas utbildning och få möjlighet att ge exklusiva erbjudanden till sina kunder.
Är det här ett misslyckande för Scandic?
– Vi anser inte det. Alla parter har ett ansvar för att utveckla och titta på nya samarbetsformer. Vi tog initiativet den här gången och kommer givetvis att fortsätta söka nya former för att vidareutveckla vårt samarbete med resebyråerna, säger Thomas Engelhart.

Kommentarer är stängda.