Annons:

LFV hotar med biltull på Arlanda

LFV kan sätta in biltullar på Arlanda i ett försök att minska koldioxidutsläppen, om man inte slipper ansvaret för alla utsläpp kring flygplatsen.

Miljödomstolen nekade i november LFV att slippa ta ansvar för alla utsläpp på flygplatsen samt från biltrafiken till och från flygplatsen. LFV har överklagat domen, men hotar nu med biltullar för att försöka lösa problemet själva.
– Vi tycker inte att det är rimligt att det ska vara vårt ansvar, vi har svårt att styra över hur folk tar sig till flygplatsen men eftersom domstolen anser att vi har rådighet måste vi pröva det, även om vi inte riktigt förstår hur de har tänkt sig att vi ska lösa frågan. Ett alternativ skulle kunna vara biltullar, säger Jan Lindqvist, informatör på Luftfartsverket till SvD.se.
LFV:s egen verksamhet på flygplatsen står i dag för fem procent av de totala utsläppen på flygplatsen. Andra möjliga lösningar för att få ner utsläppen diskuteras med SL och Upptåget.
– Men de har ju sina budgetar. Vi skulle ju kunna starta en egen busslinje men det är egentligen inte heller någon lösning, sånt sysslar ju inte vi med, säger Lindqvist.
Ett införande av biltullar kräver riksdagsbeslut och inte ens Lindqvist är särskilt övertygad om idén.
– Det är egentligen ingen vettig lösning och framför allt inget vi bör ägna oss åt eftersom vi kanske kommer att bolagiseras. Men under tiden vi väntar på överklagan behöver vi sondera terrängen och diskutera frågan, säger Jan Lindqvist till SvD.se.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024