Annons:

Svenskt flyg: Mp-förslag om minskat inrikesflyg ger liten effekt

Miljöpartiet tycker att allt inrikesflyg söder om Sundsvall ska läggas ner, i ett förslag till Klimatberedningen. Svenskt flyg svarar att det har liten effekt på utsläppen och troligen grundat på felaktiga prognoser.

Åtgärden med färre inrikesflyg har liten effekt på de svenska utsläppen av koldioxid, men medför stora nackdelar för tillgängligheten, menar Svenskt flyg.
– Enligt Naturvårdsverket står det svenska inrikesflyget för en procent av de samlade svenska koldioxidutsläppen. Att lägga ner inrikesflyget söder om Sundsvall är vare sig en trovärdig eller realistisk åtgärd. Erfarenheten visar dessutom att om ett kollektivt trafikslag försvinner sker det en stor överföring till bilen istället för till andra kollektiva trafikslag, säger Svenskt flygs generalsekreterare Peeter Puusepp.
– Det verkar som att Miljöpartiet blandat äpplen och päron i sin prognos om hur trafikens koldioxidutsläpp kommer att utvecklas fram till år 2050, säger Peeter Puusepp. Utan att förutsättningarna för Miljöpartiets beräkning presenterats misstänker jag att man använt sig av prognoser för flygets globala trafikutveckling – vilket är något helt annat än prognoserna för det svenska flygets utveckling – tillsammans med svenska prognoser för vägtrafikens utveckling. Det enda rimliga hade varit att använda sig av svenska prognoser för båda trafikslagen.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024