Annons:

Berlusocins Alitaliaplan i stöpet

Italiens nye premiärminister Silvio Berlusconi får ingen respons från italienska näringslivet i sin kampanj att hindra att Alitalia tas över av Air France-KLM.

Enligt Financial Times har Berlusconis rådgivare varit i kontakt med italienska industriidkare för att sondera möjligheten att skapa ett konsortium som övertar Alitalia och skjuter till pengar för att hindra en konkurs.
Inställningen var enligt FT:s källor att företagarna hellre skulle se Alitalia gå i konkurs och därefter träda in vid en rekonstruktion.
Samtidigt rinner tiden ut för Alitalia, som riskerar att förlora sin operativa licens att flyga om man inte inom kort presenterar en finansieringsplan för det närmaste året.
Air France-KLM:s bud innebär att den italienska staten skulle få 3 procent i ett sammanslaget bolag som inkluderar Alitalia. I dag äger staten 49,9 procent i Alitalia.
Ett villkor från fransmännen är också att Alitalias fackföreningar accepterar en rekonstruktionsplan där 2 100 jobb försvinner, ett förslag som de inte velat acceptera.
Att bevara Alitalia italienskt har varit Berlusconis kanske viktigaste inslag i sin valkampanj. Analytiker utesluter inte heller att Berlusconi medvetet kommer att bryta mot EU:s förbud mot statsstöd genom att ge Alitalia ett statligt lån medan italienska inrikesbolaget Air One försöker forma ett konsortium för att rädda flaggbolaget.

Kommentarer är stängda.