Annons:

Austrian bemöter spekulationer i finanspress

Austrian Airlines bemöter spekulationerna om flygbolagets framtid som uppstått efter att tilltänkte delägaren Sheik Al Jaber eventuellt drar sig ur.

– Austrian står på en solid finansiell grund och en möjlig exit av Sheik Al Jaber kommer inte att förändra flygbolagets strategi, säger Sverigechef Johannes Walter till Travel News.
De senaste dagarna har europeisk finanspress rapporterat om shejken från Saudiarabien hotar att dra sig ur ett tilltänkt delägarskap i Austrian. Det skulle ha gett flygbolaget ett kapitaltillskott på 150 miljoner euro. Efter bolagets dystra kvartalsrapport med en kvartalsförlust på 60 miljoner euro – ett kvartal som ofta är flygbolagens sämsta – krävde shejken en större aktiepost för samma pengar. Austrian har en skuldbörda på 1 miljard euro och avhoppet öppnade för spekulationer om att Lufthansa vill träda in som delägare i Austrian.
– Men kopplingarna till andra presumtiva strategiska investerare är rena spekulationer. Austrian befinner sig inte i kris, säger Johannes Walter, som de senaste dagarna fått ta emot oroliga samtal från resebyråer.
Han betonar att Austrians skuldbörda minskat det senaste året. Den senaste kvartalsrapporten visar att de långfristiga skulderna har sjunkit med 21, 4 procent och de kortfristiga med 6,7 procent. Soliditeten är 25,5 procent och lagerstocken av likvida medel 205 miljoner euro.
Austrians uppfattning är att flygbolaget klarar att fortsätta sin strategiska satsning på huvudmarknaderna i Central- och Östeuropa samt tillväxtmarknaden i Mellanöstern även utan al Jabers investering.
– Vi har en bra strategisk position och kommer att kunna kapitalisera på våra tydliga konkurrensfördelar, menar Johannes Walter.
Kvartalsförlusten på 60 miljoner, ett ras med 42 miljoner euro till följd av skenande bränslepriser och priskrig med lågkostnadsbolag samt effekter av att Australientrafiken lagts ner, gör dock att flygbolaget ser ett tufft år framför sig, liksom övriga aktörer i flygbolagsvärden. Austrians vd Alfred Ötsch skrev i kvartalsrapporten att det blir svårt att uppnå fjolårets vinstnivå på 3,3 miljoner euro och förvarnade aktieägarna för att det kan bli svårt att uppnå målet med aktieutdelning år 2009.

Kommentarer är stängda.