Annons:

Alitalia räddat i sista stund

Bara några timmar innan Alitalia riskerade att få ställa sina flygplan på backen mjuknade det fackliga motståndet. En ny överenskommelse gör att affären med det italienska konsortiet CAI verkar gå igenom. Planen vid Travel News pressläggning var att ett nytt Alitalia ser dagens ljus 15 oktober.Det nya Alitalia ska slås ihop med det italienska flygbolaget Air One samtidigt som personalstyrkan bantas kraftigt. Över 3 000 anställda sägs upp och kvar blir cirka 12 500 personer.

Det var efter att det största fackförbundet CGIL accepterat det förnyade förslaget från CAI som affären gick i lås. Det ledde till att den italienska luftfartsmyndigheten, som hotat att dra in flygtillståndet, valde att förlänga det provisoriska flygtillståndet. Piloterna accepterar fortfarande inte kraven att sänka sina löner, men regeringen menade att affären kan godkännas utan pilotfacket om övriga fackföreningar accepterar.
För premiärminister Berlusconi ligger det stor politisk prestige i att Alitalia räddas, eftersom han vann valet på att inte sälja flygbolaget till utländska ägare. Men fackförbunden gjorde in i det sista kraftigt motstånd mot de planerade nedskärningarna och Berlusconi ställde exempelvis in en resa till FN:s generalförsamling för att delta i räddningsprocessen.
Men ett utländsk ägande i det nya Alitalia är trots allt möjligt. Under den dramatiska räddningsveckan har den italienska regeringen betonat att man trots allt kan låta icke-italienska investerare gå in som delägare i det nya Alitalia.
Air France utpekas återigen som favorit att gå in och ta en mindre aktiepost på 10-25 procent. Tidigare drog sig Air France ur köpprocessen eftersom facket vägrade att acceptera nedskärningar av personal. Nu när detta sker blir Alitalia åter ett mer attraktivt investeringsobjekt för Air France.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024