Annons:

Kommunerna syns dåligt på wikisajter

Svenska kommuner missar miljontals tänkbara turister genom att de inte finns med på stora resesajter som till exempel Wikipedia.org och Wikitravel.org.  Sämst är Katrineholms kommun, medan Stockhom är den mest framgångsrika kommunen på wiki-sajterna. Det visar en kartläggning som jämförelsesajten Reseguiden gjort.  – Det är pinsamt att turistbyråerna inte finns med på de stora wikisajterna, eftersom det är helt gratis, säger Michael Blaxland, vd på Reseguiden.se.

I undersökningen ligger storstäder som Stockholm och Göteborg i topp medan Katrineholm, som varken har kartor, länkar eller information, intar bottenplatsen. Tierp är en annan kommun i botten, där enligt informationen på sajten den enda sevärdheten i kommunen är ”alkisen på torget”.
I undersökningen har en oberoende konsult under juli månad kartlagt hur mycket reserelaterad information som finns på de båda engelskspråkiga sajterna Wikipedia.org och Wikitravel.org. De så kallade ”wikisajterna”, som växt mycket under de senaste åren, är enkla uppslagsverk och databaser där vem som helst kan skriva in information. Wikipedia har till exempel 53 miljoner besökare varje månad och mer än 1,7 miljoner artiklar.
– Jag blev faktiskt lite chockad över att det fanns så lite och så dålig information om Sveriges 290 kommuner, säger Blaxland.
Wikipedia har artiklar om alla kommuner, men där fanns bara 8 kommunkartor och 10 hänvisningar till hotell eller boende. Det vanligaste var att informationen om en svensk kommun bara bestod av en länk till kommunen och kanske en bild på en kyrka och en järnvägsstation. Hos endast 6 av 10 kommuner fanns information om någon sevärdhet och bara var sjätte hade en länk till turistinformation. Bara 51 kommuner finns med på Wikitravel.
– Den som använder någon av de här wikisajterna inför sin Sverigeresa får nästan ingen hjälp alls förutom till storstäderna. Ju viktigare den här typen av sajter blir
desto fler turister kommer kommunerna att gå miste om, säger Michael Blaxland.
Att kommunens anställda går in och ändrar information kan vara lite känsligt, menar Blaxland.
Det smartaste är om turistbyråer uppmuntrar sina egna kommuninvånare att lägga in informationen. En idé är att dela ut ett pris som till exempel årets turistinspiratör.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.