Annons:

Norwegian varslar personal i Sverige

Norwegian startar sin lågprislinje till Dubai i slutet på oktober. Samtidigt drar flygbolaget ned sin kapacitet i Sverige i vinter och varslar 20 kontorsanställda. Förhandlingarna med pilotfacket är inte avslutade.

Överenskommelsen är att de 20 kontorsanställda erbjuds att utbilda sig till kabinpersonal.
– Det är flera stycken som visat intresse, så vi tror inte att det blir så många som 20 som slutar. Vi hyr in de flesta kabinanställda i dag, så vi har utrymme att ändra mixen till fler anställda i luften, säger Norwegians Sverige-vd Krister Aarnio.
Orsaken till varslet är att Norwegian krymper sin flygplansflotta från åtta till fem plan i Sverige. Samtliga åtta MD 80-plan, som trafikerar linjer inrikes och utrikes, ställs på backen. De ersätts av fem nya och mer energieffektiva Boeing 737-800 plan.
– Fyra leasade MD 80:or lämnas tillbaka 1 november till dess amerikanska ägare och övriga under första halvåret 2009, säger Björn Kjos, Norwegians norske koncernchef till Travel News.
Redan i augusti lade Norwegian ner sin inrikeslinje mellan Stockholm och Östersund. Linjen Stockholm-Köpenhamn tas över helt och hållet av Sterling liksom flera Spanienlinjer: Malaga, Alicante och Las Palmas.
– Det är bra samarbete vi ingått med Sterling, annars hade vi inte kunnat trafikera Spanien alls under vintern, säger Björn Kjos.
I det mycket tuffa flygklimat som råder har Norwegian även stuvat om i det övriga linjenätet. Kapacitet har flyttats från linjer till Madrid och London, där den ekonomiska nedgången är tydlig, till norsk inrikes, som är en stabilare marknad.
– Vi startar linjer till Oslo till Kristiansand och Ålesund, det är marknader som inte är lika priskänsliga, säger Björn Kjos.
Han ångrar dock inte satsningen på Dubai, där Norwegian i vinter flyger två gånger i veckan från Sverige och lika många från Oslo.
– Vi behöver fler vinterdestinationer än Kanariaöarna. Det är bättre bokat än Kanarieöarna, särskilt från Oslo.

Kommentarer är stängda.