Annons:

Öppning för övervakning av flygpassagerare

En ny lag om övervakning av flygpassagerare, med utlämning av uppgifter och lagring av desamma i 13 år, diskuteras i EU.

Passagerarnas uppgifter om bland annat kreditkortsnummer, e-post och namn ska lämnas ut till polis och underrättelsetjänst av flygbolagen och lagras i 13 år, enligt förslaget, skriver Ekot.
I dag ska förslaget diskuteras av EU-ländernas justitieministrar.
48 timmar före avfärd samt en gång efter att planet lyft ska flygbolagen skicka cirka 20 uppgifter till ett centralt register som ska kunna nås av polis, tull och säkerhetspolis.
I registret ska uppgifter om namn, personnummer, e-postadress, kreditkort, resesällskap samt eventuella uppgifter om mat-, hyrbils- och hotellbeställningar lagras i 13 år.
Redan i dag har USA och Australien register över flygresenärer och Storbritannien och Danmark är på väg att införa sådana system.
– Vad är rätt utifrån brottsbekämpningssynpunkt, och var går gränsen där vi tycker att systemet är för inskränkande eller kontrollerande eller annat? Vi är inte färdiga med analysen i den frågan, säger justitieminister Beatrice Ask som tycker att en lagstiftning behövs.
– Människors integritet kränks när helt vanliga människors resemönster lagras för tio-femton år framöver. Jag har själv personlig erfarenhet av att bli stoppad av amerikanska myndigheter för att jag är född i Teheran, på ett väldigt kränkande sätt. Det vill inte jag att någon annan ska behöva uppleva, säger Maryam Yazdanfar, socialdemokrat i riksdagens justitieutskott.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024