Annons:

Snabbtåget X2000 oftast sent

X2000 har flest förseningar i tågbranschen för tredje året i rad.

Trafikutskottet i riksdagen planerar en intern utfrågning av representanter från Banverket och tågoperatörerna om strulet i trafiken, enligt SvD.
Så kallade operatörsförseningar står hittills i år för över 26 000 förseningstimmar, det vill säga nästan hundra om dagen. Detta handlar bland annat om för långa uppehåll på stationer, försenade passagerare och personal.
Mest försenade av alla är X2000. Under september höll de tågen tidtabellen i knappt 72 procent av fallen. Det är två procentenheter ner från i fjol och närmare sex procentenheter sämre än 2005.
–X2000 kör ju snabbast och har därför en mycket snävare och känsligare tidtabell. Om de hamnar bakom pendeln så måste de sänka hastigheten mycket mer än ett godståg i samma situation. Det är som att inte kunna köra om en långtradare, säger Bo-Lennart Nelldal, professor och projektledare för järnvägsgruppen vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH.
–Snabbtågen trafikerar de längsta sträckorna. Operatörsfel behöver inte vara så stora från början, utan växer längs med vägen. Dessutom expanderar hela branschen. Om inte annat så ska ju fler av och på tågen numera.

Kommentarer är stängda.