Annons:

SAS gör miljardförlust

SAS tredje kvartal innebar en förlust före skatt på 1 783 miljoner kronor. Nu förhandlar SAS med facken om besparingar.

Tredje kvartalet 2007 gjorde SAS-koncernen en vinst på 457 miljoner kronor, men i år blir motsvarande siffra en förlust på 1 783 miljoner kronor, enligt DN.
Analytiker hade i genomsnitt beräknat förlusten till 177 miljoner kronor, men den blev alltså i miljardkronorsklassen. En orsak är Spanair-nedskrivningen.
SAS har skrivit ner Spanairs goodwill och en del av en skattefordran till sammanlagt 1 959 miljoner kronor.
Sett enbart till kvarvarande verksamheter och exklusive engångsposter gjorde SAS en vinst på 101 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Det är en minskning från fjolårets 553 miljoner kronor.
Omsättningen ökade från 16 307 till 16 365 miljoner kronor.
Nya kostnadsprogram mellan 2009 och 2011 motsvarande tre till fyra miljarder kronor kommer nu att behövas, enligt DI.
”Krisen i flygbranschen slår besinningslöst. Hittills i år har ett 30-tal flygbolag gått i konkurs, nu senast Sterling som varit en av våra huvudkonkurrenter i Skandinavien. För att säkerställa SAS framtida utveckling ägnar ledningen och styrelsen mycket kraft åt att utvärdera olika strukturella lösningar och alternativ. Oavsett val av strukturella alternativ och lösningar är det av yttersta vikt att vi snabbt stänger de återstående kostnadsgapen vi har mot jämförbara konkurrenter. Som ett led i detta är vi mitt i en förhandlingsprocess med samtliga fackföreningar. Situationen påkallar att båda parter visar insikt, mod och handlingskraft” skriver SAS-chefen Mats Jansson i rapporten.
Antalet passagerare minskade under tredje kvartalet med 5,4 procent till 9,8 miljoner.
För perioden januari till september är resultatet en förlust på 3 550 miljoner kronor. Under motsvarande period i fjol gjorde koncernen en vinst på 1 261 miljoner kronor. Omsättningen har ökat med fem procent till 48 018 miljoner kronor och antalet passagerare har ökat med 0,1 procent till 29,6 miljoner.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024