Annons:

Pandox ger dystra hotellprofetior

Hotellfastighetsbolaget Pandox analys av hotellmarknaden inför nästa år är nattsvart.

Stockholms hotellmarknad beräknas minska med minst 10 procent för RevPar, intäkt per tillgängligt rum 2009.
Nästan lika illa tros det bli för Göteborg. Malmö och de medelstora regionstäderna i Sverige där prognosen ligger på en minskning på 5 procent.
– Hotellen måste planera för att 2009 och 2010 blir svaga år, sade Pandox vd Anders Nissen vid bolagets hotellmarknadsdag, som samlade alla toppchefer inom svensk hotellnäring.
Den normala lågkonjunkturen har förvärrats av den globala finanskrisen. Till detta kommer exempelvis ny hotellkapacitet i Stockholm som kommer att göra situationen ännu tuffare för stadens hotell under nästa år. Förändrad näringslivsstruktur till följd av krisen för Volvo kan påverka Göteborgshotellen negativt.
Exakt hur stora effekterna av finanskrisen blir för den globala och svenska hotellmarknaden är dock svårt att bedöma än enligt Anders Nissen.
– Men när banker som Citybank säger upp 50 000 anställda får det förstås effekter. Hela finansbranschsegmentet förändras dramatiskt, vilket i första hand slår mot lyxhotellen som i sin tur kommer att fiska efter kunder i lägre hotellsegment.
I höst har dock den svenska hotellnedgången, mätt i RevPar, främst drabbat de femstjärniga hotellen i Stockholm. De spås en minskning på -5 procent under november och december. Stockholmshotellen beräknas totalt få en minskning med 3 procent under samma period, medan Göteborg tros minska med 3 procent. Malmö är regionen som klarar sig bäst, en ökning med 4 procent av RevPar.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024