Annons:

”Dåligt underhåll orsakar tågförseningar”

Banverket klarar inte trycket på de svenska järnvägarna – det är orsaken bakom förseningarna, enligt SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn.

Politikerna har ansvaret för förseningarna, menar Ulf Adelsohn, enligt Ekot.
– Redan för några år sedan så skrev SJ:s styrelse enhälligt till den dåvarande socialdemokratiska regeringen, och sade att det är viktigt att vi underhåller det befintliga nätet nu, istället för att satsa oändligt många miljarder på att bygga nytt. För i många, många år har man varit dålig på att underhålla nätet i Sverige. Det är det sämst underhållna nätet av alla europeiska länder, och det får vi nu lida för, säger Ulf Adelsohn.
Fler och energitörstigare tåg, men ingen utökning av elförsörjningen av spåren gör att Banverkets så kallade omvandlarstationer inte pallar trycket.  Flera omvandlarstationer byggs nu om, men det arbetet borde ha inletts tidigare enligt Roger Deremar, anläggningschef på Banverket.
– Det har vi ju vetat om att de här tågen skulle dra mer ström. Det är den sega byråkratin, det tar en tid att upphandla och det är mycket pengar det handlar om att bygga ut de här näten, så vi var för sent ute helt enkelt.
Enligt Ulf Adelsohn berodde nästan hälften av alla förseningar under rekordmånaden oktober på infrastrukturen.
– Vi kan ju inte rå för att vi inte får ström till våra tåg, eftersom vi inte sköter strömmen. Men vi får ta ansvaret. Människor bryr sig inte ett dugg om vem som egentligen är ansvarig, utan vi står ytterst ansvariga för att se till att vi har ett bra nät. Och vi betalar ut ersättning också, fast vi de facto inte själva är skyldiga, säger Ulf Adelsohn.

Kommentarer är stängda.