Annons:

Oro för säkerhet på Bangkokflygplats

Flera länder och flygbolag är allvarligt oroade över säkerheten på Suvarnabhumi-flygplatsen. Men trycket att öppna flygplatsen igen är stort och farhågorna ignoreras.

Den turismberoende ekonomin i Thailand förlorade mycket under ockupationen av flygplatsen och trycket är nu stort att öppna flygplatsen till fullo igen. Men flera ambassadörer och flygbolagsrepresentanter säger sig nu vara djupt oroade över att stora säkerhetsproblem ignoreras, skriver Airwise.
Orsaken är med vilken lätthet demonstranterna kunde ta över både Suvarnabhumi- och Don Muang-flygplatserna.
Flera ambassadörer i Bangkok skrev på torsdagen ett gemensamt uttalande om att de är ”djupt oroade” över sårbarheten inför attacker de två flygplatserna är. Australien, Kanada, EU, Japan, Korea, Nya Zeeland och USA skrev alla under uttalandet.
Även flygbolagsrepresentanter i Thailand var mycket kritiska över responsen till flygplatsblockaderna. Samtliga ville dock vara anonyma, med hänvisning till att de även i fortsättningen måste arbeta på plats.
– Vi är under ett enormt tryck att öppna – från flygplatsmyndigheter, från strandade passagerare, från delägare, från turistindustrin. Men våra genuina oro över säkerhetsfrågor ignoreras, säger en flygbolagsrepresentant.
På bara några minuter lyckades demonstranterna ta över den endast två år gamla internationella flygplatsen. Bara några av dem var beväpnade med påkar och metallstänger. Flygplatsens säkerhetsstyrka lyckades till en början hålla undan demonstranterna några hundra meter från terminalen, men släppte efter när trycket ökade.
– Tänk om de varit beväpnade terrorister? Tänk om det här var Indien? säger en flygbolagsrepresentant.

Kommentarer är stängda.