Annons:

Snart dags för rymdresor från Kiruna

Virgin Galactic kommer snart att börja marknadsföra sina rymdflygningar i Skandinavien, både rymdresorna från New Mexico och från Esrange i Kiruna.– Kiruna är en fantastisk destination. Att få se norrskenet från rymden på vintern blir en fantastisk upplevelse, säger Virgin Galactics marknadsdirektör Steve Attenborough vid sin snabbvisit på Rese- och Turistgalan i Stockholm.

300 personer, inklusive Virgins ägare Richard Branson med familj, har bokat in sig på en rymdflygning. Något definitivt premiärdatum för första rymdflygningen från New Mexico är ännu inte satt, men det kommer inte att bli 2009 som ursprungsplanen var, snarare 2010. Starten för Kirunabasen blir tidigast 2012, men det kan bli senare än så.
– Allt beror på hur testflygningarna går och de inleds inom den närmsta tiden. Vi vill ju inte utsätta familjen Branson för någon fara, skrattar Steve Attenborough.
Bearbetningen av den skandinaviska marknaden ligger i startgroparna. Hittills har fyra svenskar bokat sig för en rymdresa, varav en bor i Sverige. I vintras fick Esrange och Icehotel besök av 80 resenärer som redan bokat sig för Virgin Galactics resor från rymdbasen New Mexico. Då kunde resenärerna även boka sig för en andra rymdtripp, denna gång norr om Polcirkeln.
Virgins rymdturismprojekt kostar bolaget 350 miljoner dollar, cirka 2,7 miljarder kronor. Det är inga statliga pengar involverade, vilket enligt Attenborough enbart är av godo.
– Kommersiell livskraft är avgörande för att göra det möjligt för att fler kommer ut i rymden. Genom att vi gör det billigare och säkrare att resa i rymden öppnas nya möjligheter för forskning om till exempel solenergi till en rimlig kostnad. Man kan jämföra med telekomsektorn, först när den avreglerades har tekniken utvecklats och blivit enklare och billigare.
De fem privatpersoner som hittills besökt rymden har betalat cirka 20 miljoner dollar genom att bli en del av det ryska rymdprogrammet. I jämförelse framstår Virgin Galactics erbjudande på 250 000 dollar, närmare 2 miljoner kronor, som rena fyndet.
Hur lågt kan då priset för en rymdresa bli?
– 50 000 dollar per resenärer är inte omöjligt inom de första tio åren. I början ska vi bara flyga en gång om dagen, men skeppen klarar två gånger och vi har beställt fem farkoster, säger Steve Attenborough.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.