Annons:

SAS ska spara 1,5 miljarder

En överenskommelse mellan SAS och fackföreningarna är klar och väntas ge besparingar på 1,5 miljarder kronor.

Nya kollektivavtal förväntas leda till besparingar på sammanlagt cirka 1,5 miljarder kronor.
Besparingarna på kollektivavtalsområdet i koncernen är cirka tolv procent. En tredjedel av detta är knutet till löner och resterande till arbetstid, kostnader för traktamenten, pensioner och försäkringar.
– Avtalen med fackföreningarna är viktiga både i förhållande till vårt kostnadsgap och till den kulturella turnaround som presenterades i Strategi 2011. Kostnadsbesparingar på 1,5 miljarder kronor i kollektivavtalen är ett bra resultat i dessa förhandlingar. Det för oss en bra bit på vägen till konkurrenskraftiga avtal. Väl så glädjande är sättet förhandlingarna har genomförts på. Jag tar det som ett tydligt tecken på att vi är på väg att lyckas med den kulturella turnarounden i SAS, säger Mats Jansson, SAS vd och koncernchef.
Piloterna, koncernchefen och övriga medlemmar i koncernledningen avstår från löneökningar 2009 och får en lönesänkning på sex procent. Koncernledningen avstår också från utbetalning av rörlig lön för fjolåret. Styrelsemedlemmarna har reducerat sitt arvode med sex procent.
– Förhandlingarna har varit intensiva och konstruktiva. För första gången har vi haft en gemensam problemförståelse och målbild. Medarbetarna har visat stor förståelse och fackföreningarna har agerat ansvarsfullt. Vi är dessutom eniga om att fortsätta arbetet med att eliminera vårt kostnadsgap, säger Mats Jansson.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024