Annons:

Virgin Galactic letar svenska återförsäljare för rymdturism

Virgin Galactic har utlyst en tävling för att hitta återförsäljare i Sverige för sina rymdturismresor som beräknas inledas 2010. Vid TUR-mässan i Göteborg kommer vinnarna att utses.

– Det är en fantasisk chans för svenska och nordiska reseagenter och vi hoppas det ska leda till fler rymdresenärer från Skandinavien, säger Virgin Galactics marknads- och försäljningschef Stephen Attenborough.
Tävlingen lanserades vid en pressträff på rymdbasen Esrange utanför Kiruna, som ska bli Virgin Galactics uppskjutningsbas i Europa. Travel News är svensk mediapartner för tävlingen.
Någon gång runt 2012 hoppas Virgin Galactic och svenska samarbetspartnern Spaceport Sweden att de första rymdturismflygningarna kan ske från Sverige.
Men redan 2010 är förhoppningarna att de första sex rymdresenärerna lyfter för den 2,5 timme långa flygfärden ut i rymden från Virgin Galactics bas i New Mexico. Hittills har 300 resenärer bokat och delbetalat sin rymdresa. Biljettpriset ligger på 1,4 miljoner kronor.
Bland resenärerna återfinns fyra svenskar, men tre av dem bor utomlands. Därför tycker Virgin Galactic att tiden är mogen för att intensifiera marknadsföringen i Skandinavien. Därför utlöser bolaget en tävling för att hitta en eller flera återförsäljare i respektive nordiskt land av rymdresorna i Skandinavien, Accredited Space Agents. Hälften av rymdresorna har hitills sålts via återförsäljare.
– Vi har i dag 90 Accedited Space Agents i 33 länder. Det är en fantastisk chans för reseagenten att bli en del av en helt unik turismupplevelse. Men det är också en utmaning: Det finns ingen existerande produkt du kan visa upp och ingen resenär som ännu upplevt det du ska sälja. Du måste ha en kundkrets som attraheras av möjligheten att bli unik, säger Stephen Attenborough.
De utvalda reseagenterna kommer att ges utbildning, vilket kommer att ske på Esrange och Icehotel under året. Vinnarna som blir ASA i de nordiska länderna presenteras vid TUR-mässan 18 eller 19 mars, så det är ett snabbt ansökningsförfarande (se faktaruta om ansökningsprocessen).
Virgin Galactic har heller inte slagit av på takten trots lågkonjunkturen. I december testflögs de första nytillverkade moderflygplanen – det vill säga de plan som tar rymdskeppet upp till 50 000 fots höjd, därifrån rymdskeppet skjuts ut i rymden. Rymdresenärerna får uppleva flera minuters viktlöst tillstånd i absolut tystnad och kan genom de stora fönstren i rymdskeppet se jorden innan de återvänder in i atmosfären.
– De får en astronautupplevelse som kommer att vara livsförändrande, säger Stephen Attenborough.
Resebyråer och andra återförsäljare som vill ansöka om att bli Accredited Space Agents ombeds att skicka ett mail till stephen.attenborough@virgingalactic.com för att erhålla ett ansökningsformulär. Virgin Galactic önskar att få in ansökningarna till slutet på februari. Travel News kan även bistå med elektroniskt material rörande tävlingen.

Kommentarer är stängda.