Annons:

SAS säljer Spanair och Air Baltic

SAS säljer Spanair för en euro och gör en förlust på 712 miljoner kronor. Men SAS slipper betala för eventuella skadestånd för kraschen i Madrid då 153 personer omkom.

Prislappen när SAS säljer merparten av Spanair är en euro. En grupp katalanska investerare tar över en majoritetsandel i Spanair. SAS kommer att kvarstå som minoritetsägare med en andel om 19,9 procent. Effekten av försäljningen innebär en förlust på 712 miljoner kronor som påverkar det fjärde kvartalet av 2008.
– På grund av rådande marknadsförhållanden som saknar motstycke, kommer försäljningen att ha betydande negativa effekter på SAS resultat för det fjärde kvartalet, men vi är förvissade om att de nya ägarna kommer att trygga Spanairs framtid och utveckla bolaget till fördel för Barcelona och Barcelonaregionen. Vi kommer att behålla en minoritetspost i Spanair för att därigenom stödja bolagets strategiska plan, säger vd Mats Jansson.
Efter försäljningen kommer SAS ha en räntebärande fordran på 99 miljoner euro på Spanair vilken ska amorteras beroende på Spanairs framtida kassaflöden. Dessutom kommer SAS att omvandla befintliga lån om 20 miljoner euro till eget kapital i Spanair och återbetala Spanairs externa lån om 18 miljoner euro. SAS kommer också att fortsätta att leasa ut sammanlagt 18 flygplan till Spanair på marknadsmässiga villkor och kvarstå som garant för vissa operationella åtaganden inom Spanairs verksamhet om 36 miljoner euro under en begränsad period.
Samtidigt meddelar SAS att man har fullbordat försäljningen av andelen om 47,2 procent av Air Baltic till ledningen för flygbolaget.

Kommentarer är stängda.