Annons:

Kalla vindar blåser hos Scandic

Trots att kyligare vindar började blåsa kring Scandic under hösten ökade hotellkedjan rörelseresultatet med 8 procent till 111,1 miljoner euro för helåret 2008. Intäkterna ökade 5 procent till 758,5 miljoner euro.  

– Trots att 2007 verkligen var ett rekordår för Scandic lyckades vi öka försäljningen för helåret. Vi lyckades fortsätta den positiva trenden under första halvåret 2008, medan hösten naturligt nog blev svagare, säger Frank Fiskers, koncernchef för Scandic. 
Under andra halvåret började avmattningen synas i siffrorna. Vinsten (EBITDA) minskade från 57,2 till 55,4 miljoner medan omsättningen var i det närmaste oförändrad på 375,2 (376,4) jämfört med andra halvåret 2007.
Scandic har anpassat sin kostnadskostym till ett tuffare ekonomiskt läge, vilket bland annat inneburit att drygt 200 personer har fått gå.
– Vår kostnadsjakt kommer att bidra till att hålla uppe lönsamheten framöver, men prognosen framåt är svårbedömd och det råder stor osäkerhet om hur marknaden kommer att utvecklas under 2009. Det första kvartalet verkar bli tufft, vilket är helt i linje med vad vi väntat oss, säger Frank Fiskers. 
Samtidigt menar koncernchefen att hotellkedjans fokus på mellanklassegmentet i viss mån  dämpar känsligheten för konjunktursvängningar.
– I goda tider köper många av budgethotellens kunder ”upp sig” till Scandic, och i dåliga tider köper många av lyxhotellens kunder ”ner sig” till oss, säger han. 
Trots turbulensen i världsekonomin fortsätter Scandic att expandera. Under 2008 utvidgades portföljen med sammanlagt sex nya öppnade hotell och åtta påbörjade projekt.
Ambitionsnivån för den kommande expansionen ligger kvar.
– Konjunkturläget gör att fastighetsägarna blir lite försiktigare och vill känna sig extra trygga med styrkan hos den operatör de väljer. Detta gör att det tar lite längre tid än vanligt att få till ett avtal, men på sikt gynnar det Scandic eftersom vi kan visa på ett bra ”track record” genom flera konjunkturcykler.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024