Annons:

800 varslade på SAS i Sverige

SAS i Sverige har varslat 800 anställda. Uppsägningarna är en del av det nya besparingsprogrammet Core, där totalt 3 000 personer inom Scandinavian Airlines kommer att få sluta.

– I slutet av april kommer det att stå klart hur många och vilka som sägs upp här i Sverige, säger Peter Viinapuu, ny chef för SAS Sverigeverksamhet.
500 av de 800 som varslats arbetar som markpersonal eller inom administration på SAS Ground Services. 300 är kabinpersonal och administrativ personal inom gamla SAS Sverige.  Utöver detta berörs även ett antal piloter, men dessa inkluderas inte i siffran eftersom de är anställda centralt.
De tidigare länderbolagen SAS Sverige, SAS Norge, SAS Danmark och SAS International, återförs efter några år som bolagiserade återigen i ett gemensamt bolag. Sammanslagningen möjliggör neddragning av överlappande tjänster inom bolagen. För SAS i Sverige innebär besparingspaketet att fyra av 38 flygplan ställs på marken och att antalet linjer och frekvenser minskar. I februari kommunicerade koncernchef Mats Jansson att 40 linjer skulle läggas ner i hela Scandinavian Airlines. Men slutresultatetblev 16 linjer.
– Det är reducering av kostnader som är första prioritet, inte att lägga ner linjer. Länderna har hittat lösningar bland annat genom att dra ner frekvenserna som bidrar till att vi i större utsträckning kan upprätthålla trafiknätet samtidigt som kostnaderna minskar, säger Linda Sjödin, informationschef på SAS i Sverige.
Totalt minskas antalet flygplan med 27, vilket ger en resultateffekt på ungefär 800 miljoner kronor.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.