Annons:

Nytt tåg-flyg-kort ska öka resandet med SAS och SJ

Konkurrenterna SAS och SJ har slagit ihop sina påsar och lanserar gemensamma årskort i april. Under året ska företagen också lansera en gemensam webbsajt, där resenärerna kan boka kombinationsresor med SJ och SAS.

– Genom att lansera gemensamma årskort gör vi det möjligt för de kunder som reser ofta att välja om de vill flyga eller åka tåg. Förhoppningen är att vi kommer att generera ett ökat resande till både oss och SJ genom att knyta ihop transportnäten, säger Peter Viinapuu, ny vd för SAS i Sverige.
Årskorten, som kommer att säljas på både SAS och SJ:s distributionsställen, kommer att finnas i tre varianter för obegränsat resande:
1. SJ:s alla tåg och alla SAS inrikesflyg.
2. SJ:s tåg plus en utvald sträcka inom SAS inrikesnät.
3. SJ:s tåg plus SAS flyg på någon av sträckorna Stockholm–Göteborg, Stockholm–Sundsvall och Stockholm–Malmö/Ängelholm. Den dyraste varianten beräknas kosta runt 200 000 kronor.  Att bolagen normalt sett är konkurrenter anses inte vara något problem.
– Konkurrensen fortsätter, men det hindrar inte att vi samarbetar för att driva trafik. Det är en trend i hela Europa att olika typer av transportslag samarbetar för att få mer trafik, säger Jan Forsberg, vd på SJ.
Enligt Peter Viinapuu är lösningen i första hand tänkt att underlätta för kunderna.
– Men visst har vi en kalkyl där alla tre parter, SAS, SJ och kunderna ska vara vinnare. Men vi vill inte kvantifiera hur mycket vi beräknar att tjäna på det här, säger han.
Samarbetet mellan bolagen innebär också att alla resenärer får en resegaranti vid anslutningar mellan flyg och tåg på Arlanda. Om det inträffar något i trafiken så att resenären missar en anslutning ska bolagen tillsammans se till att resenären kommer med nästa möjliga flyg eller tåg.
 
Clerkestam fixar SAS och SJ:s nya webb
Under året ska SJ och SAS lansera en ny gemensam webblösning.
– Kunderna kommer bara att behöva gå in på en enda webbsida för att boka en kombinerad resa med SAS och SJ, till exempel från Linköping till Luleå. Systemet räknar automatiskt ut vilka förbindelser som finns att boka, säger Fredrik Clerkestam, projektledare för den nya webblösningen som levereras av Linkon. 
Fredrik Clerkestam har ett förflutet på CWT och Ark Travel, där han bland annat låg bakom det nydanande it-projektet Arktis.
Vilka ska kunna boka via sajten?
– Systemet gör det möjligt för alla typer av resenärer att gå in och boka en resa. Framför allt ska kunderna med de nya kortprodukterna med gemensamt årskort för SJ och SAS enkelt kunna boka sina resor via webben, säger Fredrik Clerkestam.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.