Annons:

Kvinnliga toppchefer får gå i krisen

Katarina Petrini, Gunilla Berg på SAS och Helena Nilsson på Scandic – flera kvinnliga toppchefer på ledande resebranschföretag har den senaste tiden tvingats sluta eller gått frivilligt i samband med nedskärningar inom bolagen.

För Ticket och SAS del innebär det att koncernledningarna nu enbart består av män. Scandic har en kvinna kvar i ledningen.
Men det finns ingen forskning som visar att kvinnliga toppchefer i högre utsträckning än sina manliga  blir av med sina jobb i tuffa tider. Däremot menar Monica Renstig, vd för Women Business Research Institute, Wombri, att kvinnliga mellanchefer kommer att drabbas, vilket inkluderar reseindustrin.
– Med den enastående produktivitetsutveckling som skett är det cheferna på mellanchefsnivå som stryks bort när det ska skäras, och det är där de flesta kvinnliga cheferna finns. Jag befarar att kvinnor står för en sjunkande andel av chefskåren framöver, säger hon.
Kvinnliga toppchefer sitter dock ofta på stabsfunktioner, vilket gör dem mer ”sårbara” vid organisationsförändringar.
– Kvinnor har ofta inte de operativt nödvändiga rollerna, som vd, marknads- och försäljningschef. Dessa går inte att rationalisera bort lika enkelt som en kommunikationschef, säger Monica Renstig.
I SAS valde finanschef Gunilla Berg att efter sju tuffa år sluta som finansdirektör strax före strategi- och sparplanen Core SAS presenterades. SAS Danmarks vd Susanne Larsen försvann också när länderbolagen slogs ihop. Bägge ersättes av män.
– Flyget är fortfarande en mansdominerad verksamhet. När vi nu gör dramatiska nedskärningar är det befintliga chefer som står i tur och i Susannes fall har det varit en man. I Gunillas fall var de som passade in som hennes efterträdare också män. Däremot har vi på mellanchefsnivå många duktiga tjejer, så på lång sikt tror vi på en jämnare könsfördelning bland toppchefer, säger SAS informationschef Bertil Ternert.
Wombris årliga kartläggning visar att det blivit fler kvinnliga chefer i börsbolagens ledningsgrupper fram till 2007, 13,5 procent. När det gäller kvinnliga chefer från mellanchefsnivå och uppåt i hela näringslivet ligger andelen på 27 procent 2008, exakt samma nivå som kvinnliga chefer inom börsbolagen. I de två sistnämnda fallen är dock detta en tillbakagång från toppåret 2004, då kvoteringsdebatten pågick som mest. Då var 32 respektive 34 procent av cheferna kvinnor.
Katarina Myrberg

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024