Annons:

Utbudschock av hotellrum väntar i Stockholm

Trots minskad efterfrågan fortsätter hotellbyggandet i Stockholm i full fart. Nu varnas för att hotellboomen kan ge bakslag.

Hotellutbudet beräknas öka med nästan 4 000 nya rum i Stockholm fram till år 2012. Det innebär en kapacitetsökning med ungefär 15 procent jämfört med fjolåret, att jämföra med årliga ökningar om mellan 2 och 3 procent när konjunkturen varit stark tidigare, enligt E24.
Drygt 20 hotell bygger helt nya anläggningar eller utökar sin kapacitet fram till år 2012. Men lågkonjunkturen har minskat affärsresandet och därmed efterfrågan på hotellrum.
Enligt Anders Nissen, vd för fastighetsbolaget Pandox, kan ökningstakten innebära betydande problem.
– När det kommer upp i en sådan här klump blir det en överetablering. Fler lediga rum kan uppfattas som kortsiktigt bra för gästen, men bara om det finns en balans på marknaden, säger han.
Minskad efterfrågan och efterföljande priskrig innebär att hotellen får mindre pengar i kassan.
– Det handlar om investeringar i produktutveckling, kvalitet och kompetens – kvalitén på hotellstocken blir sämre, och de stora internationella kongresserna försvinner lätt, säger Anders Nissen som menar att frågans betydelse är underskattad.
Alla håller dock inte med. Pia Djupmark, distriktschef för Rezidor i Sverige, ser i stället möjligheter med EU-toppmöten och kungligt bröllop under de kommande åren.
– Jag tror att det här är positivt. Det kommer vara en tilldragelse att få hit internationella kongresser, men vi som stad och destination måste jobba mer aktivt, säger Pia Djupmark som dessutom tvivlar på att alla planerade hotellprojekt verkligen blir av.
Stockholm Convention Bureaus chef Henrik von Arnold saknar investeringar i billigare hotell.
– Det finns ganska mycket goda saker i det är, även om det naturligtvis till en början blir ett minskat inflöde av pengar säger han samtidigt som han betonar att utmaningen för Stockholm snarare ligger i att det inte byggs tillräckligt billiga hotell. Investeringar i tvåstjärniga hotell saknas i staden, framför allt i familjesegementet, men också mötessegemententet – så att vi får en större spridning på priserna, säger han.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024