Annons:

Millenniumböckerna och Skansen kan bli bästa turistupplevelsen

Vilken är den bästa turistupplevelsen i Sverige? I år står kampen mellan sju nominerade som röstas fram av researrangörer på sju utlandsmarknader. Vinnaren utses på Turistgalan 22 oktober.

Häckeberga Slott, Åre, stadsvandringen Millennium Tour och Skansen är alla debutanter, medan Vildmark i Värmland, Säfsen Resort och Vasamuséet var nominerade även i fjol.
Största överraskningen är att boksuccén Millenniumtrilogin slår igenom som turismdragare.
–  Det är en ny tendens där svenska författarframgångar driver besökare till Sverige. Annars speglar nomineringarna omvärldens efterfrågan på upplevelser kopplade till vinter, vildmark och natur, säger Jan Lundin, vd på Rese- och Turistnäringen i Sverige, RTS.
Det är andra året som priset TRIP Global Award delas ut till den bästa upplevelsen i Sverige. Totalt har 35 researrangörer från Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Holland, Italien, USA och Ryssland fritt fått nominera sina Sverigefavoriter. De sju upplevelserna som fått flest röster har valts ut och efter sommaren väntar nästa omröstningsomgång, där arrangörerna ska ranka turistattraktionerna från 1 till 7.
– Vi åker runt i sommar och gör filmer där vi presenterade de nominerade, material som de utländska arrangörerna får ta del av inför omröstningen, säger RTS informationschef Anneli Sundström.
På Stockholms Stadsmuseum är museichef Ann-Charlotte Backlund glatt överraskad över nomineringen för stadsvandringen Millennium Tour. Det har ett mycket hårt tryck på tvåtimmarsvandringen som följer i huvudpersonen Mikael Blomqvists fotspår på Söder.
– Vi har sakta förstått genomslaget av Millenniumböckerna och som nu tilltagit när första filmen haft premiär. Journalister från främst Italien och Frankrike har varit här i flera omgångar, vilket resulterat i många tv-inslag och artiklar. Det är otroligt roligt för oss, för vi når en helt ny publik och kan marknadsföra Stockholm och berätta om staden med utgångspunkt från böckerna.
Fotnot: Fjolårsvinnaren Icehotel kan arrangörerna inte rösta på i år.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024