Annons:

Ryanair sparar 420 miljoner på slopad incheckning

Ryanair ska spara 40 miljoner euro per år, mer än 420 miljoner kronor, på att ta bort den manuella incheckningen på flygplatserna och många anställda inom handling får sluta. Beslutet har orsakat en hel del rabalder.

– Kritiken har nog mest att göra med Ryanairs rykte. När man tittar på fakta görs 99 procent av våra bokningar via nätet och då kan passagerarna lika gärna checka in där också. Diskarna behövs inte nuförtiden eftersom vi använder bagage-drop-in, säger Ken O’Toole, Director of Ryanair New Route Development.
Han menar att borttagandet av incheckningsdiskarna leder till att personalen inom handling kan minskas med 75 procent. I stället för att ha till exempel tio personer i incheckningen räcker det med två i bagageinlämningen.
– Vi kan spara mycket på beslutet eftersom arbetskraften är den största kostnaden. Kunderna gynnas eftersom besparingarna används för att sänka priserna för att kunna få in större volymer.
Att checka in via nätet kostar 5 euro trots att det inte finns något val för kunden.
Är det inte ett sätt att höja biljettpriset i smyg?
– Tittar du på våra genomsnittspriser så kan du knappast säga att biljettpriserna är höga.
Eftersom Ryanair ofta outsourcar sin handlingverksamhet berörs även flygplatspersonal, vilket är fallet på till exempel på Skavsta.
– Vi vet att beslutet kommer att drabba anställda, men inte hur mycket. Så här långt ser det ut som om vi kan klara av förändringen genom naturlig avgång, säger Dot Gade Kulouvouri, vd för Skavsta Flygplats. 
Hon menar att det är troligt att fler flygbolag fortsätter i Ryanairs fotspår och tar bort incheckningen.
– Om lågkostnadsbolagen ska kunna fortsätta att hålla låga priser så måste sådana här lösningar till. Ofta blir det ramaskri först, som när Ryanair stängde bokningskontoret här, men sedan visar flygbolaget att de nya lösningarna fungerar.
Ken O’Toole, det sägs att så många som 2 800 personer blir av med jobbet på grund av borttagandet av de manuella incheckningsdiskarna. Stämmer det?
– Nej, nej. Det är inte så många. Eftersom de sänkta priserna gör att vi samtidigt kan öka volymerna kan dessutom delar av personalen få nya arbetsuppgifter.

Kommentarer är stängda.