Annons:

SAS avslutar förhandlingar – utan lösning

SAS har avslutat förhandlingarna med de nordiska fackförbunden utan att en överenskommelse har nåtts.

Flygbolagskoncernen ville nå en överenskommelse om sparkravet på en miljard kronor, men misslyckades.
-Vi måste konstatera att med 39 fackföreningar och de två veckor vi hade satt av för förhandlingarna lyckades vi inte komma i mål med kostnadsreduktionerna, säger Claus Sonberg, kommunikationsdirektör i SAS-koncernen till TT enligt DI.
– Väldigt många av fackföreningarna hade omöjliga motkrav, eller ville att de andra fackföreningarna skulle bidra på samma nivå som dem. Det gjorde att det till slut inte gick att komma i mål, säger Sonberg.
– Vi har under de två veckorna vi utsatt kommit en bit på vägen men inte lyckats uppnå avtal som ger varaktiga eller tillräckliga kostnadsreduktioner utan att avtalen blivit kopplade till omöjliga förbehåll eller motkrav. Detta gör att vi dessvärre inte uppnår de helt nödvändiga kostnadsbesparingarna. Ledningen kommer nu istället omedelbart tillsammans med styrelsen att se på andra former och åtgärder för att minska kostnaderna, säger Mats Jansson, vd och koncernchef i SAS, enligt ett pressmeddelande.
I Sverige har SAS nått en överenskommelse med kabinfacket som innebär att 150 tjänster försvinner från Arlanda, men i Danmark är man förvånade över beslutet att lägga ner förhandlingarna.
– Vi har erbjudit att våra medlemmar kan gå ned sex procent i lön – utan motkrav. Det finns alltså ingen anledning för att avvisa vårt erbjudande, säger Verner Lundtoft Jensen, förman för kabinpersonalen på SAS Danmark till Ritzau.
Ledningen för SAS hoppas kunna avsluta arbetet att hitta kostnadsåtgärder efter sommaren, enligt Claus Sonberg.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024