Annons:

Minskad sommartrafik men högre beläggning för SAS

SAS-koncernens flygtrafik minskade med 13,6 procent under juli månad. Fortsatt yieldnedgång gör dock att analytiker tror på en kraftig förlust för andra kvartalet som presenteras nästa vecka.

Den viktigaste förklaringen till trafikraset är att SAS samtidigt dragit ned sin kapacitet och flyger färre avgångar med 17,3 procent. Beläggningsgraden ökade med 3,6 procentenheter till 83,8 procent. Det är första gången SAS ser en god ökning av beläggningsgraden, kabinfaktorn, sedan sparprogrammet Core SAS började genomföras.
Enhetsintäkten yielden fortsätter dock nedåt. I juni månaden sjönk den 7,6 procent jämfört med samma månad året innan. Yieldfallet väntas även fortsätta i juli på grund av lägre efterfrågan och den globala lågkonjunkturen.
Till nyhetsbrevet Swedish Wire säger Jacob Pedersen, analytiker på Danska Sydbanken, att SAS delårsbokslut kommer att vara ”genomdränkt i rött” och ”mycket nedslående”.
– Pressen på yielden har ökat och SAS ser ännu inte effekterna av sitt sparprogram.
Han tror att kvartalsförlusten kommer att landa runt 1,1 miljarder kronor jämfört med 411 miljoner kronor förra året.
SAS vd Mats Jansson betonar i en kommentar att den negativa yieldutvecklingen visar på den mycket svåra situation som flygindustrin befinner sig i.
_ Det gör att ytterligare åtgärder utöver Core SAS för att minska koncernens kostnader är helt nödvändiga.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024