Annons:

Facket: ”Vi går aldrig med på SAS krav”

Fackföreningarna inom SAS reagerar hårt mot flygbolagets hårda krav på personalen. Det danska kabinfacket säger att man aldrig kommer att gå med på lönesänkningarna och SAS vd liknar facken vid Berlinmuren.

SAS sa igår att omfattande lönesänkningar och personalnedskärningar är måsten för att flygbolaget ska kunna överleva. Vd Mats Jansson gick ut hårt mot fackföreningarna inom koncernen. Han beskriver kollektivavtalen som ”en relik från forntiden” och tänker ta i med hårdhanskarna för att få igenom sina krav, skriver DI.
– Hut går hem. Och även Berlinmuren föll ju till slut, säger Mats Jansson.
– I en internationell jämförelse ligger vi långt ifrån i topp lönemässigt. Att kalla avtalen för kvarleva får stå för honom. Det är inte relevant, svarar Sören Skog, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening, enligt DI.
– Vi anser att företagsledningens analys av bolagets problem är onyanserad. I stället för att beröra SAS grundläggande problem väljer man återigen att fokusera på kostnaden för den flygande personalen, säger Sören Skog till TT enligt DN.
Sören Skog menar att SAS piloter sänkt kostnaderna med 20 procent i år genom ökad arbetstid och sänkta löner och tycker inte att sparprogrammet Core SAS är i fas, såsom SAS sagt. Dessutom borde besparingarna läggas på administrationen före den flygande personalen.
– SAS har valt en produktionsmodell uppdelad på flera olika länder, vilket ger flerdubbla administrationer och ett orimligt antal anställda per maskin jämfört med våra konkurrenter. Vi menar att man inte har genomfört omstruktureringen på det sätt som man skulle ha kunnat göra, säger Skog.
Danska CAU menar att man i år har gått med på en lönesänkning om 10,5 procent och att SAS nya krav om en sänkning på 32 procent för den danska kabinpersonalen är huvudlös. Enligt fackets ordförande Verner Lundtoft Jensen skulle personalen tjäna mer på att gå på danskt arbetslöshetsunderstöd.
– Personalen bor i Danmark och har danska löner. Vi jobbar kvällar, nätter och helger och det skall vi ha betalt för, säger han. Vi går aldrig med på de nya kraven på lönesänkning, säger Verner Lundtoft Jensen, ordförande för det danska kabinfacket CAU, enligt Ekot.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024