Annons:

Pilotfacket ställer SAS inför rätta

Pilotförbundet avser att få SAS kollektivavtal rättsligt prövade.

Pilotförbundet slåt tillbaka mot SAS krav om lönesänkningar för flygande personal. I ett debattinlägg på DI skriver Pilotförbundets ordförande Gunnar Anderling att facket vill dra SAS inför rätta på grund av kollektivavtalen:
”För att starta den processen avser Pilotförbundet inom kort att få till stånd en rättslig prövning av huruvida SAS kollektivavtal och dess diskriminerande arbetsvillkor är giltiga i förhållande till gällande EU-rätt. Diskriminerande nationalitetsklausuler finns nämligen fortfarande kvar i SAS pilotavtal.
Vi tänker även ta upp frågan om den rådande diskrimineringen av integrerade piloter från tidigare svenska Linjeflyg.
En stor del av dessa piloter har sedan 1993 arbetat med månadslöner som har varit 5 000 till 20 000 kronor lägre än SAS-kollegor med samma anställningstid och basering.
Pilotförbundet planerar även att rättsligen pröva om bruket av nuvarande senioritetslistor är tillåtet i för hållande till EU-rättens krav om fri rörlighet av arbetskraft. SAS och många andra europeiska flygbolag använder i dag föråldrade senioritetslistor för att placera in flygande personal i lönenivåer- och befordringsturordning.”
Pilotförbundet påpekar att man anser att SAS-ledningen är på rätt väg med sina planer på ett mer kärnfullt SAS och facket kommer att delta i den förändringsprocessen.
”Riv upp hela den gamla otydliga ledningsstrukturen och skapa ett enda skandinaviskt flygbolag med en kraftigt bantad central ledning för att direkt leda, styra och planera all verksamhet i de tre länderna.
All flygande personal måste anställas på ett ställe, med enhetliga anställningsvillkor för varje kategori.
Avlöning ska ske i samma valuta för samtliga, efter verksamhetens behov”, skriver Gunnar Anderling.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024