Annons:

Landskamp avgör SAS öde

SAS koncernchef Mats Jansson tar till storsläggan i sin kamp mot fackföreningarna:  ”Sänker ni inte era löner går SAS under.” Facket rasar, medan Mats Jansson viftar med ett trumfkort, att spela ut ländernas fackföreningar mot varandra. 

– Vi måste optimera vår produktionsapparat genom att använda den personal som är billigast. Skulle vi välja just nu är det svensk personal som är billigast, dansk lite dyrare och den norska är dyrast. Men först ska vi förhandla med fackföreningarna.  
Innebär det att du ställer de sex fackföreningarna som organiserar kabinpersonal och piloter mot varandra?
– Om de känner sig pressade får de göra det. Vi måste en gång för alla göra upp med vårt kostnadsgap mot konkurrenter som exempelvis Norwegian som vi har på grund av kollektivavtal från forntiden.  
Varför har ni inte optimerat personalen långt tidigare?
– En negativ följd av bolagiseringen är att det inte var möjligt att optimera personalen. Som ett bolag är det möjligt.
Att halvårsresultatet var bättre än analytikerna väntat var en klen tröst. Konjunkturen fortsätter försämras och som ett mantra upprepar koncernchefen att SAS inte överlever om inte kabinpersonal och piloter går med på en lönesänkning på 10–20 procent, vilket innebär kostnadsbesparingar på 2 miljarder, och en minskning av 1 000–1 500 heltidstjänster. Frågan är hur långt Mats Jansson kan pressa facket, som redan har gått med på lönesänkningar på 1,3 miljarder. Så sent som i juni strandade förhandlingarna om ytterligare lönesänkningar.
– När jag pratar med personalen förstår de allvaret och jag är övertygad om att de fackliga organisationerna förstår att det handlar om att vinna eller försvinna.
De fackliga reaktionerna tyder dock på motsatsen och motviljan mot att tappa ytterligare i lön är stor. Danska CAU har redan gått med på en lönesänkning om 10,5 procent och menar att de nya kraven om en sänkning på 32 procent för den danska kabinpersonalen är huvudlös.
– Personalen bor i Danmark och har danska löner. Vi jobbar kvällar, nätter och helger och det ska vi ha betalt för. Vi går aldrig med på de nya kraven på lönesänkning, säger ordförande Verner Lundtoft Jensen till Ekot.
Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, vill diskutera långsiktiga lösningar i stället för dagens panikartade förslag.
– Det är konstigt att SAS framtid avgörs bara av en personalgrupps löner.
Även analytikerkåren spår en tuff höst för Mats Jansson.     
– Man måste vara väldigt optimistisk för att tro att de kommer lyckas fullt ut. Men företagsledningen är väldigt bestämd om att de ska styra i stället för facket, som haft alldeles för stort inflytande i alla år, mer än på något annat företag i Norden, säger Jacob Pedersen, analytiker på Sydbank.
Å andra sidan, menar analytikern, kommer SAS läge att förändras dramatiskt om Mats Jansson får igenom sina krav.
– Då skulle SAS äntligen kunna konkurrera på lika villkor och kan få ett uppsving. Annars finns SAS inte kvar om några år.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.