Annons:

Thailand bokar bäst – men ännu många resor kvar till jul

Lågkonjunkturen rår inte på Thailandsresandet, som för femte vintern i rad är Tickets mest sålda vinterresmål. Däremot är trycket på resor vid jul och nyår till alla resmål, inklusive Phuket, inte lika högt som förra året och kunderna håller hårdare i plånboken.

– Vi har sett en generell trend till senare bokningar hela året. Andra förklaringar är att de röda dagarna vid jul inte ligger lika fördelaktigt som de senaste åren och många väljer då att boka till andra billigare avreseperioden, säger Martin Durnik, kommunikationschef på Ticket, som presenterade höstens Ticket Collection på tisdagen.
Svenskt charterresande vintertid domineras stort av Thailand och Kanarieöarna. Phuket och Gran Canaria står för hälften av alla bokningar på tio-i-topplistan över de mest populära resmålen (se tabell nedan).
Vinterns hetaste charterresmål är dock Egypten, som ökar mest i popularitet. Hurghada är fortfarande den populäraste egyptiska destinationen för svenskar, men dykdestinationen Sharm El Sheik ökar kraftigaste, med över 25 procent fler bokningar med rekordvintern förra året.
Den svaga kronkursen gentemot dollarn har gjort att intresset för USA har rasat. Ving har exempelvis ställt in sig charter till Florida efter jul. Dock syns tecken till en återhämtning av USA-bokningar nu när kronan successivt återhämtat sig och New Yorks hotellpriser sjunkit.
Man får gräva djupt i researrangörernas utbud för att hitta vinternyheter. Ticket har hittat fyra som är värda att lyfta fram: Aruba i Västindien (Ving), Dubai (Solresor och Airtours), Sri Lanka (Apollo) och Dahab i Egypten (Apollo).
Som komplement till trendundersökningen bland Tickets 300 säljare har resebyråkedjan även gjort en stor kundundersökning. Där fick kunderna rösta på vilken svensk partiledare de helst skulle vilja sitta bredvid i flygplanet: Överlägsen vinnare blev statsminister Fredrik Reinfeldt (M) med 37 procent av rösterna. Mona Sahlin (S) kom tvåa med blygsamma 12 procent före Gudrun Schyman (FI), 9 procent.
Tio i topp – Mest bokade vinterresmål
1. Phuket, Thailand (1)
2. Gran Canaria, Spanien (2)
3. Bangkok, Thailand (3)
4. Teneriffa, Spanien (4)
5. Hurghada, Egypten (5)
6. Krabi, Thailand (6)
7. Sharm El Sheik (10)
8. Miami, USA (7)
9. Fuerteventura, Spanien (8)
10. Lanzarote, Spanien (-)

Kommentarer är stängda.