Annons:

”Ingen vill köpa SAS”

SAS är stendött som uppköpsobjekt och hoppet om en affär med Lufthansa är nu borta, säger flera flyganalytiker.

SAS betraktas som ett av Europas iskallaste flygbolag, säger flera europeiska flyganalytiker som SvD talat med.
 
– När jag har pratat med Lufthansa de senaste månaderna har SAS inte ens diskuterats som ett teoretiskt uppköpsobjekt, säger analytikern Jürgen Pieper på banken Metzler i Frankfurt.
 
Tyskarna är nu upptagna på annat håll. Förvärven Austrian Airlines, Brussels Airlines och brittiska BMI ska integreras. Eftersom det heller inte finns något intresse för SAS hos de största konkurrenterna Air France och British Airways är det heller inte brådska att eventuellt köpa SAS. Men utöver marknadsandelar på den nordiska marknaden kan SAS bringa flera negativa effekter.
 
– En sådan affär kommer bara hända om och när SAS har rett ut sina egna problem. Lufthansas strategi är att köpa bolag som kommit en bit på väg i sitt omstruktureringsarbete. Man vill inte köpa på sig en massa problem, säger en Londonanalytiker som vill vara anonym.
 
Flera analytiker menar att tiden börjar rinna ut för SAS. Om flygbolaget inte snabbt får ordning på sina problem kommer det att stå utan några som helst intressenter. Men andra ser annorlunda på saken.
 
– Om saker och ting inte förbättras inom sex till nio månader så kommer budspekulationerna att ta fart igen. Tittar man på vad Lufthansa har gjort historiskt så finns det skäl att tro att de kommer att vänta tills SAS är kraftigt försvagat, säger Jacob Pedersen på danska Sydbank.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024