Annons:

Öresundstrafik och konjunktur sänker SJ:s vinst

Förlusten av trafiken över Öresundsbron och stagnerande tillväxt gör att SJ:s vinst före finansnetto sjönk med 69 miljoner kronor till 452 miljoner för årets första nio månader.

SJ känner av lågkonjunkturen och har haft en svagare resandetillströmning under tredje kvartalet jämfört med året innan, -10 procent. Trots detta ökade resultatet under juli-september med 43 miljoner kronor till 198 miljoner (155).
– Trots en ihållande lågkonjunktur går det efter omständigheterna bra för SJ. Resandet minskar något men ligger fortfarande kvar på en hög nivå. Allt fler upptäcker tågets fördelar och valmöjligheter, säger SJ:s vd Jan Forsberg i en presskommentar.
Förklaringen till att SJ till och med kunnat öka resultatet under det senaste kvartalet är minskade kostnader på personal, utvecklingsprojekt och marknadsföring, liksom att tågbolaget drar nytta av låga räntor och dragit nytta av börsuppgången vid förvaltningen av kassan.
Det finns dock flera osäkerhetsfaktorer inför framtiden. Avregleringen av tågtrafiken och osäkerheten om hur långvarilågkonjunkturen blir gör att SJ sjösatt ett effektiviseringsprogram som i slutet av 2010 ska ha minskat kostnaderna med 15 procent.
Under årets första nio månader har resandet med SJ minskat med fem procent. Det mesta av passagerarbortfallet beror på att SJ förlorade upphandlingen om Öresundsbrotrafiken till DSB. Justerat för detta minskade resandet med en procent.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024