Annons:

Skyways säljs för en krona

Redarfamiljen Salen säljer Skyways Express till vd Lars-Åke Bertilsson för en krona, men trafiken påverkas inte eftersom det är enbart produktionsbolaget som säljs. Skyways AB, som ansvarar för marknadsföring och distribution, behålls och där fortsätter Peter Browall som vd.– Skyways AB hyr in det flygbolag som bäst lämpar sig för att driva trafik på våra linjer. Redan i dag använder vi andra flygbolag än Skyways Express. Nu när Skyways Express säljs kommer inte kunderna att märka något, säger Peter Browall till Travel News.

I praktiken innebär det att Skyways kommer att arbeta på samma sätt som Sverigeflyg. Denna affärsmodell uppfattades vid Sverigeflygs start som lite kontroversiell inom flyget, eftersom Sverigeflyg inte var ”ett riktigt flygbolag med egna flygoperativa tillstånd”.
Försäljningsbeslutet har väckt starka reaktioner bland personalen.
Bland annat piloterna ser det som ett sätt att tvinga fram ytterligare nedskärningar. Exakt hur affären kommer att påverka de anställda var dock inte klart vid Travel News pressläggning.
Skyways har haft lönsamhetsproblem under ett flertal år och ägarna har tillfört nytt kapital. Trafiken, som till största del är regional inrikestrafik, har påverkats negativt av lågprisflygets framfart, SJ:s snabbtåg och ändrade affärsresemönster.  Anställda har sagts upp i flera omgångar. I försäljningen berörs cirka 200 anställda. Det nya bolaget döps till Avia Express
Skyways Holding som är Skyways AB:s moderbolag, ska fortsätta med flygverksamhet. SAS som äger 25 procent av Skyways Holding vill sälja sin andel, men ingen försäljning har skett än.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024