Annons:

Easyjet kräver lag om grönare flyg

Easyjet kräver stränga och obligatoriska utsläppsnivåer för flyget för att kommande flygplan ska släppa ut mindre koldioxid.

– Det krävs en global lösning för flyget. Instinkten bland regeringar i väst är att införa skatter, men det kommer inte att leda till en hållbar utveckling för flyget eftersom flygindustrin framförallt växer i Kina och Indien. Ny banbrytande teknik är på gång, men vi behöver hårda lagar kring utsläppsnivåer för att den ska utvecklas snabbare, säger Easyjets vd Andy Harrison.
 
Lågprisflygbolaget vill nu ha en lag om att flygplanen måste bli utsläppssnålare. Bolaget menar att ny lagstiftning skulle göra att nästa generations flygplan släpper ut 40 procent mindre koldioxid.
– För att få flygindustrin att sluta använda gamla och ineffektiva flygplan kräver vi lagstiftning för grönare flygplan. Om vi tar de gamla rökarna ur trafik och får flygplan som släpper ut mindre koldioxid kan vi sänka utsläppen från flygindustrin och gå till frontalangrepp mot klimatförändringarna, säger Andy Harrison.
 
Easyjet föreslår en reglering av utsläppsnivåerna i tre steg. Från och med år 2015 måste varje ny flygplansmodell uppfylla det nya utsläppskravet. Efter år 2024 får flygbolagen inte lägga till flygplan till sin flotta som inte uppfyller kravet och med början år 2030 får flygbolagen inte använda flygplan som inte uppfyller kravet.
 
”De flesta flygplan är tillverkade i Europa och Amerika och hårdare utsläppskrav där leder till att vi får en bättre miljö i hela världen eftersom flygplanen exporteras till det snabbt växande marknaderna i Kina och Indien”, skriver flygbolaget.
 
Enligt Easyjets förslag ska ICAO leda processen, de ska få en global acceptans för förslaget och ansvara för att införa nya utsläppsnivåer och tidsramar för andra flygplanstyper. De nya kraven ska gälla alla i-länder.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024