Annons:

Giftigt möte i Kapstaden

TRAVEL NEWS TESTAR. Safari och att simma i en bur intill vita hajar ingår ofta i ett Sydafrikaäventyr. Men nog är det betydligt modigare att våga lägga en pytonorm runt halsen. TN testar en annorlunda djurpark utanför Kapstaden.

– I dag mina vänner ska vi träffa Shaun, en god vän till mig,
säger vår guide Akim.
Jaha, tänker jag och hoppar in i jeepen som är täckt av morgonens dagg. Har inte en tanke på att jag inom några timmar ska bekanta mig med fler giftiga reptiler än en vanlig människa träffar under en livstid.
Solen har precis börjar värma när vi svänger in på Imhoff farm precis utanför Simons town. ”Snakepark” står det i olika färger på ett litet halvslitet skjul. Börjar svettas lite. Ormar är inte riktigt min grej, men eftersom mitt mantra på denna resa till Sydafrika är en till grej att stryka på listan över saker att göra innan jag dör är det bara att bita ihop.
Shaun beklagar att han är lite sliten, för han blev biten av en skallerorm för tre månader sedan. Han överlevde med en hårsmån genom att motgiftet flögs in från USA. Beviset från hans nära möte med ormen är ett kapat långfinger och en lång vistelse på sjukhus. Shaun har jobbat med ormar i hela sitt liv och åker nu ideellt ut till skolor för att ändra sydafrikanernas syn på ormar – ”a dead snake is a good snake”.
Efter att ha fått klappa allt från varaner, krokodiler, sköldpaddor till en tam iguana är det dags för dagens höjdpunkt: ett möte öga mot öga med parkens farligaste reptiler, ormarna. Hjärtat bankar rejält innanför revbenen när låda efter låda bärs in framför oss.
Min första närkontakt är med en kungspyton. Kan inte riktigt njuta fullt ut av vårt möte men känner ändå att den inte är kall och slemmig som jag först trodde. En rad ormar visas upp och jag märker att jag blir mer och mer fascinerad av dessa muskulösa djur. Mycket beror självklart på Shauns lugna och trygga sätt. Efter en timme har jag fått se allt från kungssnokar från Amerika till en livsfarlig boomslang. Då kommer ytterligare en låda fram.
– Säg hej till the big lady of the park!
Det krävs fyra vuxna och tre barn att hålla henne raklång och då är inte denna burmesiska pyton ens fullvuxen. Självklart slutar det med att jag står med denna 20-kilosorm runt halsen och all ormrädsla är som bortblåst.
Tips 1: Kontakta Shaun så får du kanske vara med och återföra en rehabiliterad orm i det fria.
Tips 2: Avsluta denna upplevelse med en lunch på restaurang Blue Water Cafe
Tips 3: Våga!
KAMILLA LILJEBLAD

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024