Annons:

Malaysia vill ha svenska ekoturister

Turismen från Sverige till Malaysia kan öka, trots att Malaysian Airlines lagt ner direktlinjen mellan Stockholm och Kuala Lumpur. Det var budskapet när för första gången en turistminister från Malaysia besökte Sverige, den karismatiska Sri Dr Ng Yen Yen.– Men vi kan inte bli ett nytt Thailand för svenskar. Däremot är ekoturism ett viktigt lockbete för den svenska marknaden, sade hon vid en press- och branschträff på Grand Hôtel i november.

Det är svårt att undvika jämförelsen mellan de bägge turistländerna. Malaysia ligger endast en timmes flygtid längre bort än Bangkok på samma halvö. Men medan 391 000 svenskar reste till Thailand 2008 var motsvarande siffra för Malaysia 48 600, en ökning med 8,7 procent.
Sverige är dock en prioriterad marknad för den malaysiska turistindustrin, tillsammans med Kina, Indien, Filippinerna och vissa europeiska länder som Storbritannien. För de asiatiska turisterna är Malaysia i första hand ett shoppingparadis. Intresset för ekoturism från Sverige är därför viktigt i landets satsning på att bredda turismen. Minister Ng Yen Yen brinner också för landsbygdsturismen, i april sjösatte hon en satsning på i dag 146 byar som erbjuder turister traditionellt boende, så kallad Homestay.
– Det är viktigt att byborna förstår att turisterna vill bo enkelt, ha samma traditionella mattor och delta i byns aktiviteter. Däremot ska det vara rent och snyggt. Det är ett måste.
Turistministern överraskade med sin spontanitet och nyfikenhet och uppmuntrade publiken att ställa frågor. På frågan om hon kan påverka Malaysian att åter öppna direktlinjen till Stockholm blev dock svaret nej.
– Jag kan försöka påverka. Men jag tycker inte att det är en förlust att Malaysian inte flyger, för det finns så många andra flygbolag. Vi stödjer alla flygbolag som flyger till Malaysia, vi har ju flera här i dag, sade hon med en blinkning åt både Qatars och Turkish Airlines representanter i publiken.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024