Annons:

Piloterna pratar med SAS – igen

Flygbolaget SAS har återupptagit förhandlingarna med svenska, norska och danska pilotfacket, medan förhandlingarna med dansk kabinpersonal strandat. Förhoppningarna är enligt vad Travel News erfar stora från både piloter och fack att ett avtal ska vara i hamn redan i november eller början av december. – Våra mål och krav kvarstår och vi kan bekräfta att vi återigen har kontakt med pilotfacken, säger Sture Stölen, chef för investor relations på SAS.

Resultatet som Mats Jansson kunde visa upp när de fackliga förhandlingarna avslutades i början av november var skralt. Flygbolaget hade bara skrapat i hop 130 miljoner i besparingar genom nya avtal med kabinpersonal i Sverige och Norge samt markpersonal i Danmark.
Trots att resultatet var milsvidder ifrån de 1,4 miljarder kronor som var målet var Mats Jansson oväntat vän i tonen på presskonferensen. Inte minst med tanke på att han tidigare under året gått ut hårt med att flygbolaget riskerar att gå omkull om de fackliga förhandlingarna misslyckas. Måhända berodde detta på att koncernchefen redan då hade stora förhoppningar om en lösning. 
– Förhandlingarna är avslutade, men min dörr öppen och kaffet varmt om piloterna eller Cabin Danmark vill hälsa på, sade Mats Jansson då. 
Anledningen till att förhandlingarna avslutades var enligt SAS att pilotfacket ställt oacceptabla villkor i form av motprestationer.
– Det handlar om motkrav som rör till exempel hantering av övertalighet och pensionsordningar. Dessa krav kan inte vara så stora att kalkylen inte går ihop, säger Sture Stölen, chef för investor relations.
De svenska, norska och danska piloterna förhandlar tillsammans om en lösning. De vill vara säkra på att andra personalgrupper inom SAS levererar besparingar innan de själva går med på lönesänkningar som enligt dem skulle ge besparingar på drygt en halv miljard kronor. Mogens Holgaard, ordförande för det danska pilotfacket menar att piloterna ännu en gång kommer att leverera de största besparingarna om avtalet går igenom. I den senaste omgången av besparingar levererade piloterna besparingar på 700 miljoner kronor, vilket svarade för 55–60 procent av effektiviseringarna.
– Alla personalgrupper ska bidra. Vi representerar endast 10 procent av kostnaderna, därför kan vi inte vara ensamma om att leverera besparingar, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024