Annons:

Resenärer drabbade av MCA Airlines konkurs

MCA Airlines Sweden försattes i konkurs mindre än ett år efter att det startat. Trots löften från moderbolaget att resenärerna inte kommer att drabbas verkar utsikterna för resenärerna att få tillbaka pengar liten.– Nu har även moderbolaget MCA Travel, som från början hade en ambition att fortsätta med en annan operatör, i princip ställt in verksamheten, säger konkursförvaltare Lars Ehrstedt.

MCA Airlines startade så sent som i vintras etnisk trafik från Stockholm, Göteborg och Malmö. Moderbolaget MCA Travel, som inte försatts i konkurs, sålde biljetter till sex destinationer: Erbil och as-Sulaymaiyah i norra Irak, Beirut, Aten, Thessaloniki och Larnaca på Cypern.
Transportstyrelsen har haft det konkursade bolaget under uppsyn de senaste månaderna.
– De har gång på gång förklarat att det börjat lätta, men till slut fick vi ett mejl att de ställde in flygningarna. Vi drog in tillståndet och fyrtio minuter senare ansökte de om konkurs, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen.
Michael Karlsson, ägare till MCA Travel Group där MCA Airlines ingick, menar att konkursen beror på att bolaget tyngdes av skulder i Air Express, som förvärvades i juni från Skyways ägare Salenia.
– Vi behövde flygbolagets flygtillstånd och bedömde att vi skulle kunna hantera det stora underskottet trots minskade intäkter under lågsäsongen. När banken drog in vår kortinlösen på grund av oro för konkurs ströps tillförseln av kapital och då gick det inte längre.
Resenärer som betalat med kreditkort väntas få pengarna tillbaka, medan övriga fått löfte från MCA Travel att biljetterna fortsätter gälla när trafiken återupptas. 
– Resenärens biljetter blir i princip ogiltiga. De har bara en fordran på moderbolaget MCA Travel Group som sålt biljetterna. Även flygbolaget har fordringar på moderbolaget för uteblivna betalningar. Min bedömning är att möjligheterna att få betalt därifrån är begränsade, säger Lars Ehrstedt.   
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024