Annons:

Forskningsfond för turism startas

SHR och HRF grundar Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fonden ska drivas som en ideell förening med syfte att ”främja vetenskaplig forskning och utvecklingsprojekt som är till gagn för företag och anställda i besöksnäringen och bidrar till en positiv utveckling av näringen som helhet”.
 
– Att jobba med FoU fyller flera funktioner. Dels driver vi branschen framåt, dels manifesterar vi den ökade betydelse som vår näring fått i samhället. Besöksnäringen har idag en större export än de flesta industrinäringar, men det är också en näring som behöver massor av utveckling, säger Mats Hulth.
Branschen själv, via företag och fack, går inledningsvis in med 8 miljoner kronor per år i fonden, där ambitionen är en lika stor extern medfinansiering. De första projekten startas i början av 2010 varefter verksamheten byggs upp successivt. Vinnova är den externa part som hittills har stöttat uppbyggnadsarbetet, med kompetens och finansiering.
– Men vi öppnar upp för samarbete med många olika aktörer. Vi har FoU-behov inom vitt skilda områden, som arbetsmiljö, säsongsfrågor, energi, destinationsutveckling, företagsekonomi, kompetensförsörjning, evenemang och statistik. Nu har vi skapat ett verktyg att driva dessa frågor, säger Mats Hulth.

Kommentarer är stängda.