Annons:

Över 3 miljarder i förlust för SAS

SAS genomför nu en nyemission på 5 miljarder och nya sparåtgärder på ytterligare 2 miljarder kronor.

SAS gjorde helåret 2009 ett resultat före skatt om -3,42 miljarder kronor. Året före landade resultatet på -0,97 miljarder kronor.
 
Omsättningen har under året minskat med 15 procent och antalet passagerare med 14,1 procent. Kapaciteten minskades med 15,3 procent.
 
SAS lanserar nu ytterligare ett sparpaket om 2 miljarder kronor. Det nuvarande sparprogrammet utökas därmed till 7,3 miljarder kronor.
”Utöver detta har en avsiktsförklaring, med en tydligt uttalad målsättning, ingåtts med pilot- och kabinpersonalens respektive fackföreningar om en ytterligare kostnadsbesparing om 500 miljoner kronor”, skriver SAS. 
 
Kostnadsbesparingarna ska genomföras bland annat genom personalneddragningar, främst bland administrativ personal.
 
– Marknadsförhållandena förvärrades avsevärt mer än vad som ursprungligen bedömdes i Core SAS strategi för ett år sedan. Den svaga konjunkturutvecklingen har under 2009 allvarligt påverkat SAS passagerarvolym och yield och därmed intäkterna, vilket har gjort att SAS likviditetsposition påverkats mycket negativt, säger Mats Jansson, vd och koncernchef.
 
En nyemission uppgående till cirka 5 miljarder kronor ska genomföras för att stärka SAS likviditet. Emissionen stöds av de tre statliga ägarna och av den största privata aktieägaren, Knut och Alice Wallenberg Stiftelse.
– Med Core SAS har vi ett stabilt fundament att bygga vidare på, och med nya kostnadsbesparande åtgärder med förväntad resultateffekt om mer än fem miljarder kronor, en effektivare och mer centraliserad organisation, refinansiering godkänd av bankerna, en tydligt uttalad avsiktsförklaring med fackföreningarna, samt en stark balansräkning, är jag övertygad om att vi står väl rustade för den förväntade ekonomiska återhämtningen, säger Mats Jansson.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024