Annons:

Regeringen: ”UD slutar betala för evakuerade svenskar”

En ny lag ska visa att den enskilde har ansvar för sin säkerhet utomlands, och stå för kostnaderna vid en katastrofinsats.

Regeringen vill att den som får hjälp vid en katastrofinsats ska ersätta staten för kostnader som uppstått vid en evakuering eller sjukvård. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver utrikesminister Carl Bildt att den svenska staten inte har huvudansvaret för svenskars säkerhet utomlands, det åligger den enskilde.
 
I dag föreslår regeringen en ny lag som ska tydliggöra att det är den enskilde som i första hand ansvarar för sin säkerhet utomlands. Bra försäkringar bör kunna täcka utgifter vid katastrofinsatser, skriver Carl Bildt.
”Svenskar som reser eller vistas utomlands har ansvar för sin säkerhet och skall försäkra sig mot oväntade händelser. Men det finns situationer där normala samhällsfunktioner i ett land inte fungerar. Därför föreslår regeringen nu en lag som tydliggör när staten har ansvar för svenskar som drabbas av kris och katastrofhändelser utomlands”, skriver Bildt.
 
Lagförslaget ska åtgärda brister som påtalades av 2005 års katastrofkommission efter tsunamikatastrofen i Sydostasien.
 
”Osäkerhet om reglerna kan skapa fördröjning varje gång vi står inför en ny katastrof. Och det vill vi undvika, en gång för alla. Regeringen föreslår att staten ska åläggas att ha en beredskap för att kunna genomföra en konsulär katastrofinsats när ett stort antal svenskar drabbas vid en kris eller en katastrof utomlands och normala resurser inte räcker för att bistå de drabbade. En katastrofinsats kan bli aktuell vid riktigt allvarliga händelser, då människor har dödats eller skadats eller då det finns en omedelbar risk för detta”, skriver Bildt.
 
Lagen ska dock inte precisera vilka åtgärder staten ska genomföra eftersom varje katastrof är unik. Istället ska lagen framför allt visa att det ekonomiska ansvaret ligger på den enskilde.
 
”En konsulär katastrofinsats kommer ofrånkomligen att medföra ansenliga kostnader. Den svenska insatsen vid evakueringen ur Libanon kunde vi summera till 77 miljoner kronor. Att staten tar ansvaret för en katastrofinsats innebär inte att också samtliga kostnader för insatsen ska bäras av staten via de svenska skattebetalarna. Det är rimligt att den som väljer att resa eller bosätta sig utomlands får räkna med vissa ökade kostnader om han eller hon drabbas av en kris- eller katastrofsituation.”

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024