Annons:

Berlin och Madrid billigast när TN testar

Arlanda Express hamnar i pristoppen när Travel News jämför kostnaden för att ta sig från flygplatsen in till city i åtta europeiska huvudstäder. Billigast är Berlin och Madrid. Men till Arlanda är det också möjligt för många att åka helt utan extra kostnad.    

ATT LISTA PRISERNA RAKT av är förstås som att jämföra äpplen och päron. För avstånden skilj-er, liksom restid, transportmedel, frekvens på avgångarna och bekvämlighet.
Arlanda Express klarar till exempel 45 kilometer på 20 minuter utan stopp och erbjuder täta avgångar. I Madrid tar tolv kilometer 27 minuter med tunnelbanan.
Generellt är snabbtågen med egna spår dyrast. Arlanda Express kan jämföras med Flytoget från Gardermoen till Oslo. Restid och avstånd är nästan lika, men priset ligger drygt 30 kronor lägre i grannlandet. Dessutom behöver inte resenärer som väljer att åka NSB:s regionaltåg, motsvarande SJ, betala någon avstigningsavgift på Gardermoen. På Arlanda tillkommer en extra avgift på upp till 60 kronor som betalas till Arlanda Express för att de upplåter plats på Arlandabanan.
Sett till avstånd är Heathrow Express allra dyrast med en milkostnad på 75 kronor jämfört med Arlanda Express 53 kronor.
I de flesta fall finns billigare alternativ för den som inte är så jäktad eller kan tänka sig att dra ner lite på bekvämligheten. Till och från Heathrow kan man i stället välja pendeltåget Heathrow Connect och för 15 minuters längre restid spara 90 kronor eller ta tunnelbanan för 45 kronor. Men då tar resan 45 minuter.
Från Gardermoen går det att ta regionaltåget för 125 kronor och spara 80 kronor. Och när det gäller näraliggande Arlanda finns en rad möjligheter – flygbussen förstås för 119 kronor, något av SJ:s tåg som stannar på Arlanda och kostar 165 kronor inklusive den avstigningsavgift som Arlanda Express tar ut.
Men det finns ännu billigare alternativ. Den som redan har månadskort på SL kan åka helt utan kostnad, detta genom att ta pendeln till Märsta och byta till buss 583 mot Arlanda. Bussen avgår utanför pendeltågsstationen och totalt tar resan cirka 50 minuter. Ett annat billigt alternativ är att ta pendeln till Upplands-Väsby och där byta till Upptåget mot Uppsala som går varje halvtimme från samma perrong och stannar på Arlanda. För den som har SL-kort kostar resan bara avstigningsavgiften.  Även denna resa tar mindre än en timme.
På tio år har priset fördubblats på Arlanda Express.
– Då kan det vara av intresse att veta att varannan resenär åker på en rabatterad biljett, säger vd Per Thorstenson. 
Rabatterna vänder sig i hög utsträckning till privatresenärer, som till exempel halva priset för pensionärer, studerande och ungdomar. Det finns också klippkort för dem som åker ofta.
– När Arlanda Express startade för tio år sedan var det nästan bara affärsresenärer som använde tåget, eller 90 procent. Med ökad tillströmning har privatresenärernas andel ökat och uppgår nu till 40 procent, avslutar han.
TEXT: BRITA SVEDLUND

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024