Annons:

Videokonferens med TM:ar som lever som de lär

Videokonferenser står högt på alla travel managers agenda. Därför valde den globala affärsreseorganisationen ACTE att genomföra en nordisk konferens i ämnet – där drygt tio personer deltog från Köpenhamn och Helsingfors via videolänk.– Det var ett pilottest för ACTE, det är roligt att visa att man lever som man lär, säger Alisa Bornstein, inköpsansvarig för British Telecom i Norden och medlem i ACTE:s arrangörskommitté.

De cirka 50 svenska deltagarna intog en av Sheratons konferenslokaler. På filmduken bakom podiet kunde de vinka till de fem SBTA-medlemmarna i Helsingfors och sju i Köpenhamn.
Den globala lågkonjunkturen har tvingat alla företag att kapa i resekostnader. I kombination med att den tekniska utvecklingen går framåt är videokonferenser allt mer en del av vardagen hos företag och myndigheter – men långt ifrån hos alla.
– Nyckelordet är förtroende. Det personliga mötet är oslagbart när det gäller att bygga förtroende. Kvalitetsmässigt slår det alla andra alternativ. Därför måste du väga fördelarna med ett personligt möte mot de begränsningar som det personliga mötet i affärer har – det tar tid, kostar pengar och påverkar miljön negativt, sade Pär Stenstierna och Per Åkestrand från videokonferensföretaget Tandberg.
För att ett företag ska lyckas implementera en framgångsrik videokonferensstrategi krävs tre saker: hög teknisk kvalitet på utrustning, tillgänglighet för alla på företaget och förståelse för att det är ett attraktivt hjälpmedel.
Trendforskaren Bengt Wahlström pekade ut några trender som kommer att medföra att affärsresandet minskar och ersätts av andra former av möten: den nya tekniken, flygsäkerhet, balansen mellan arbete och familjeliv och miljöfrågan.
– Affärsresandet har en emotionell sida. Kommer framtidens affärsresande att uppfattas som trevligt, ge prestige, påverka ditt ego och skapa samhörighet, eller kommer det att upplevas som osäkert och bidra till ett försämra ditt företags varumärke? undrade han.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.